تاثیرات جالب موسیقی بر سلامتی
آوا و موسیقی سالها قبل از آن که بشر کلام و بیان را بیاموزد وجود داشته است. پرندگان، درخت، دریا، حیوانات و حتی پاییز، هر جایی از طبیعت، یک موسیقی منحصر به فرد و مخصوص به خود را دارد .
شما با شنیدن یک موزیک شاد، خوشحال میشوید و با شنیدن یک موزیک غمگین ممکن است ناراحت شوید، آیا موسیقی میتواند در بروز یا بهبود بیماریها در انسان موثر باشد ؟
تحقیقات نشان داده است که موسیقی به شدت بر جسم و روان انسان تاثیر گذار است.
در حقیقت یک شاخه جدید از علم به نام موسیقی درمانی، معرفی شده است که در آن از موسیقی برای درمان بیماریها استفاده میشود.
موسیقی درمانی به خصوص در مورد بیماران مبتلا به سرطان، کودکان مبتلا به بیش فعالی و سایر بیماریها موثر بوده است و برخی از بیمارستانها از موزیک برای کمک به کنترل درد، از بین بردن افسردگی و کاهش تنش در عضلات استفاده میکنند .
این موضوع عجیب و پیچیده ای نیست و موسیقی میتواند از راههای مختلفی بر بدن انسان اثر بگذارد . برخی از آنها عبارتند از :
موسیقی و امواج مغزی :
تحقیقات نشان داده است که موسیقی میتواند امواج مغزی را با خود همراه کند بطوریکه هر نوع از موسیقی، باعث میشود که امواج مشابه با آن در مغز ایجاد شود .
ضربههای تندتر در موزیک باعث افزایش دقت و تمرکز میشوند و گامهای آهسته تر باعث آرامش بیشتر میشوند.همچنین مشخص شده است که اثر موسیقی بر مغز انسان حتی پس از قطع شدن آن نیز ادامه دارد .
موسیقی و تنفس و ضربان قلب :
با ایجاد تغییر در امواج مغزی، عملکرد سایر اعضای بدن نیز تغییر میکند . این تغییرات توسط سیستم اعصاب خودکار ( سمپاتیک و پارا سمپاتیک ) اعمال میشود. و این نوع دستگاه عصبی میتواند تنفس و ضربان قلب را تند تر یا کند تر کند .
بنابراین موسیقی میتواند از آثار مزمن استرس ها بر بدن پیشگیری کند .
اثر بر ذهن انسان :
موسیقی میتواند باعث ایجاد تفکر مثبت در ذهن انسان شود و به همین دلیل میتواند در درمان افسردگی و اضطراب موثر باشد .
موسیقی میتواند جلوی آثار مخرب استرس را بر بدن بگیرد و میتواند قدرت خلاقیت و خوش بینی را افزایش دهد .
آثار دیگر موسیقی :
موسیقی میتواند آثار مهم دیگری نیز بر بدن انسان داشته باشد مانند کاهش دادن فشار خون ( با کاهش دادن فشار خون خطر سکته های مغزی و سایر عوارض آن کاهش مییابد )، افزایش ایمنی انسان، کاهش تنش در عضلات و اینکه موسیقی به ایجاد و حفظ سلامتی در انسان کمک میکند .
در یک تحقیق که در سال ۲۰۰۶ در کشور آمریکا انجام شد مشخص شد که موسیقی میتواند درد ناشی از آرتروز مفاصل را نیز کاهش دهد : نشریه تخصصی پرستاری آمریکا شماره ۵۴ صفحه ۵۵۳
the Journal of Advanced Nursing (June 2006; Volume 54, Page 553).
آیا تا به حال این تجربه را داشته اید که وقتی دلگیر هستید، عصبانی شده اید یا احساس خوبی ندارید، با شنیدن موسیقی محبوب تان، حال تان بهتر شده باشد. شاید برایتان عجیب باشد که بدانید موسیقی چطور و به چه میزان می تواند برای سلامتی مفید باشد. محققان می گویند شنیدن موسیقی می تواند فواید مختلفی برای بدن و سلامت عمومی ما در پی داشته باشد. اگر مشتاق شده اید که بدانید ویژگی های سلامتی بخش موسیقی چیست، این صفحه را با دقت بخوانید.
کمک به خواب راحت تر
تحقیقات علمی نشان می دهد شنیدن موسیقی های آرامش بخش، حتی اگر در ساعات روز باشد، در به خواب رفتن بهتر شبانگاهی کمک می کند. امی کلمنتس، محقق کانادایی و موسیقی تراپیست، می گوید: به نظر می آید استفاده از شنیدن موسیقی به عنوان ترفندی برای بهتر خوابیدن رشد فزاینده ای پیدا کرده است. در بررسی های سال ۲۰۰۸ منتشر شده در ژورنال پزشکی ادونسد نرسینگ افراد ۱۹ تا ۲۸ ساله حاضر در تحقق عنوان کردند شنیدن موسیقی ریلکس کننده کلاسیک، باعث کاهش مشکلات خواب آنها شده است. این بررسی روی بزرگسالان و سالمندان هم تاثیرات مفید مشابهی را نشان داده است.
کاهش استرس های روزانه
در بررسی های مختلف نقش کم کردن استرس با شنیدن موسیقی اثبات شده است. مطالعات مرکز تیسیاس در سال ۲۰۱۳ در همکاری با محققان دانشگاه مک گیل به این نتیجه رسیده است که گوش دادن به موسیقی آرامش بخش با تمپوی آرام و البته از نوع بی کلامش کاهنده سطح استرس و اضطراب در نمونه های انسانی سلامت مورد بررسی بود. یک تم آرام از موازات و حتی سبک جاز ملایم می تواند آشفتگی ذهنی را کاهش دهد.
آرام کننده اعصاب پیش از جراحی
چه یک عمل بزرگ داشته باشید و چه جراحی تان در حد کشیدن دندان باشد، موسیقی می تواند به شما کمک کند تا از نظر روحی و عصبی آرام شوید. در واقع این هم بخشی از اثرات کاهنده استرس شنیدن موسیقی است که برای آنهایی که از رفتن زیر تیغ جراحی وحشت دارند بسیار مفید و کمک کننده است.
افزایش مهارت های اولیه اجتماعی
لورل ترینور، مدیر انستیتو علوم تحقیقات موسیقی و ذهن مکمستر می گوید: مهارت اجتماعی برای سلامت جسمانی و مغزی همه ما لازم است و موسیقی یکی از ابزار لازم و مفید در گسترش توانایی و آموزه های اجتماعی است. او می گوید: این همان علتی است که در مهدکودک ها از موسیقی و آواز برای آموزش به بچه ها استفاده می شود. از سوی دیگر احساس آرامش بخش ناشی از شنیدن موسیقی به شما کمک می کند در مهارت های ارتباطی و اجتماعی، آدم بهتری باشید.
تقویت کننده سلامت قلب
در یکی از تحقیقات انجام گرفته در سوئد که نتایج آن در نشریه فرونتایزر سایکولوژی ۲۰۱۳ نیز منتشر شد، آمده است: افرادی که به موسیقی های ملایم گوش داده یا حتی در گروه های کُر یا به تنهایی آواز می خوانند، حتی اگر خیلی ابتدایی باشد، از عملکرد بهتر قلب و عروق بهرمند می شوند. این مسئله تاثیری آرام کننده بر تنش های روزانه وارد بر قلب دارد که از نظر شباهت اثرات مفیدش، با تمرینات تن آرامی برابری می کند. حتی در تحقیقی انجام شده در مرکز انجمن کاردیولوژی اروپا در سال گذشته، محققان به این مهم دست پیدا کردند که بیماران قلبی و عروقی هم با شنیدن موسیقی خوب و آواز خواندن به عملکرد بهتر قلب خود کمک شایانی خواهند کرد. دکتر مارینا دلیانین محقق قلب و استاد دانشگاه ایلی نویز هم می گوید: باید نوعی از موسیقی را انتخاب کنید که احساسات مثبتی را در شما افزایش دهد و شما را شاد و آرام کند.
نتیجه :
تحقیقات وسیعی که در این زمینه انجام شد، باعث شد که از موسیقی به عنوان یک ابزار قدرتمند در درمان برخی از بیماریها استفاده شود .
درمان با موسیقی هم میتواند از طریق شنیدن موسیقی باشد و هم از طریق نواختن آن .
در روش نواختن موسیقی اجباری نیست که موسیقی نواخته شده، دارای قابلیت بالا و یا کلاسیک باشد نکته مهم این است که این موسیقی برخاسته از قلب و احساسات شما باشد .
یک موسیقی مناسب میتواند بین ذهن و جسم شما تعادل برقرار کند و از سوی دیگر یک موسیقی منفی یا نامناسب میتواند شما را سرشار از نفرت کند و به شما آسیب روحی و جسمیبزند .
برخی از موسیقی ها میتوانند حالات ترس را در انسان القا کنند و این حالت ایجاد شده میتواند جسم انسان را دچار آسیب و یا عدم تعادل بکند .( مانند موسیقی هایی که در فیلمهای ترسناک از آنها استفاده میشود)
برخی از صداها مانند صدای مته ها میتواند دستگاه شنوایی انسان را دچار آسیب بکند .موسیقی های ناموزون و شعر هایی که حس نفرت را در انسان ایجاد میکنند و یا صدا های ناموزون میتوانند به جسم و روح انسان آسیب بزنند .
ما باید مراقب اثرات منفی صداهای خشن و موسیقی های منفی باشیم و با این نوع از صداها با موسیقی مثبت و ایجاد کننده احساسات فراتر از عشق باشیم .
سلامت جسم ما، با روان ما گره خورده است .
موسیقی یک ابزار قدرتمند بهبودی و سلامت انسان است . چون با درونی ترین و اصلی ترین مفهوم انسانیت ارتباط برقرار میکند، با روان انسان .با موسیقی ما میتوانیم ارتباط خود را با خالق قدرتمند و شفا دهنده خود به یاد آوریم .ما میتوانیم با آوای شفا بخش موسیقی از سلامتی و زندگی خود لذت ببریم .
لازم به ذکر است که موسیقی، یک علم گسترده بوده و برای تحقیق و اظهار نظر در مورد اثرات آن بر سلامتی انسان ما نیازمند همکاری نزدیک بین اساتید موسیقی و علوم پزشکی هستیم .و نکته جالب این است که متن فوق از یکی از سایت های معتبر دنیا از زبان انگلیسی به فارسی ترجمه شده است .